pelletkachel, warmtepompboiler en zonnepanelen

De familie Davina kan zonder gas verder…

 

Een flink aantal klusuren verder is het zo ver, de familie Davina kan van het gas af. Wat vooral begon als hobby werd uiteindelijk een woning uit 1992 met HR++ beglazing, extra tochtportaal, twee pelletkachels, een warmtepompboiler en een dak vol zonnepanelen. Enerzijds vanuit idealisme en anderzijds voornamelijk gedreven door het hoge energieverbruik en bijbehorende energierekening. Want 2.800 m3 gas per jaar is niet gratis!

 

In de woonkamer brandt in alle stilte een pellet kachel. Af en toe wat geluid van vallende pellets, maar verder een aangename rust en prettige stralingswarmte. De kachel is krachtig genoeg om de gehele beneden verdieping van warmte te voorzien. Dat bleek wel tijdens de laatste koude dagen van maart toen het kwik nog even daalde tot -10.

 

Dit is niet het enige systeem. Er staat een 2e pelletkachel in de kelder met een groter vermogen. Dit systeem maakt voor de verbranding ook gebruik geperst schoon hout, dat sterk lijkt op konijnenvoer. De installatie is gekoppeld aan het bestaande CV leidingwerk. De kachel verwarmd het water naar zo’n 70 graden en verwarmd daarmee de radiatoren. Daarnaast levert het systeem tapwater als de warmtepompboiler onvoldoende capaciteit heeft, zoals bij lage buitentemperaturen. De warmtepompboiler van Atlantic heeft een inhoud van 300 liter, voldoende om bij temperaturen boven de -5 voldoende tapwater te leveren voor het gehele gezin.

 

John Davina geeft aan dat hij bewust voor deze opstelplaats van de warmtepompboiler heeft gekozen. De warmtepompboiler onttrekt warmte aan de lucht in de ruimte en blaast vervolgens de afgekoelde lucht uit. Door een verbinding te maken met de naastgelegen proviand ruimte zorgt de warmtepompboiler voor koeling van deze ruimte. Met als resultaat een gekoelde voorraadkast! Als de koeling niet noodzakelijk is, dan is het zelfs mogelijk om via luchtkanalen de koude lucht te transporteren naar andere ruimten in de kelder van het huis. Een mooie oplossing waarmee koude niet verloren gaat.

 

Van oudsher is John Davina wegenbouwer en bij zijn toenmalige werkgever was hij al bezig met energiebesparing. Op basis van zijn ervaring en de hulp van Remco Velthof heeft hebben zij de installatie bedacht en opgebouwd.

 

Dat niet alleen aan de opwekkingskant het een en ander is gedaan blijkt wel uit alle beglazing die is vervangen voor HR++ glas en de extra entreeruimte die is gecreëerd. Vooral het extra tochtportaal heeft veel kou die anders direct in de keuken terecht kwam weggenomen. Een aanpassing die naast energiebesparing ook comfort oplevert. Tot slot zijn er nog de zonnepanelen. In Dinkelland eigenlijk al niets bijzonders meer aangezien 1 op de 10 huiseigenaren ze inmiddels op het dak heeft liggen. Toch maken ze in combinatie met de warmtepompboiler op energiezuinige wijze warm tapwater. Beter dan met een CV-ketel. Na aftrek van subsidies zoals de ISDE bleef er in de pelletkachels en warmtepompboiler een investering over van € 6.000. De huidige prijzen voor een vergelijkbaar systeem zonnepanelen ligt zo rond de € 5.000.

 

De familie Davina is trots op de getroffen maatregelen en heeft zelf contact opgenomen met het Energieloket om te informeren of de gemeente ook een registratie bijhoudt van het aantal gasloze woningen. Dit is niet het geval, maar de bijdrage wordt erg gewaardeerd. Hopelijk vormt dit project voor veel anderen het voorbeeld om na te denken over isolatie en duurzame opwekking. Er is meer te halen dan vaak wordt gedacht. Vooral de isolatie krijgt vaak onvoldoende aandacht.

 

Wilt u de installaties bij de familie Davina eens bekijken, neem dan contact op met het Energieloket.

        Geen beschrijving   

Geen beschrijving

Geen beschrijving

Geen beschrijving

Neem contact met ons op

Telefoonnummer:
088 - 11 30 777
(ma t/m vr van 8:30 t/m 17:00)

E-mailadres:
info@energielokettubbergen.nl info@energieloketdinkelland.nl