Hoe kunt u thuis energie besparen?

1.  Isoleren vloer
Het isoleren van de vloer van de begane grond of de bodem van de kruipruimte is een effectieve en vrij eenvoudige manier van energiebesparing en is goedkoper dan u denkt. Daarnaast levert vloerisolatie ook meer comfort op in huis, doordat de temperatuur beter op peil blijft en er minder vocht kan ontstaan. 

Heeft u een kruipruimte? Dan kunt uw vloer makkelijk isoleren. Bij een lage (of geen) kruipruimte, is vloerisolatie ook mogelijk, maar is minder eenvoudig. Wilt u weten wat het beste bij uw woning past? Lees meer op Milieu Centraal.

2.  Isoleren gevel
Via de gevel van uw woning kan veel warmte verloren gaan. Door de buitenmuren te laten isoleren hoeft u minder vaak de verwarming aan te hebben en daalt uw gasverbruik. Maar er zijn nog meer voordelen, zo vermindert de toch in huis en is de kans op vochtproblemen kleiner. Er zijn diverse manier om uw gevel te laten isoleren. Lees meer op Milieu Centraal.

3. Isoleren dak
Wordt de bovenste verdieping van uw woning gebruikt en verwarmt? Zo ja, dan is isolatie van uw dak een goede investering. Als uw woning ongeïsoleerd dak heeft, gaat er via het dak veel warmte verloren. Om op temperatuur te blijven, moet de verwarming hard werken, dit kost veel gas. Een gemiddeld rijtjeshuis zonder dakisolatie stookt jaarlijks 780 m3 gas extra. Er zijn verschillende manieren, materialen en technieken om uw dak te isoleren. Lees meer op Milieu Centraal.

4. Isoleren zoldervloer
Wanneer u de zolder als opslag gebruikt en dus niet als verblijfsruimte, is het verstandig te isoleren. Hierdoor hoeft er minder kubieke meters verwarmd te worden. Het isoleren van de zoldervloer is in veel gevallen minder arbeidsintensief dan het isoleren van het dak of de gevel. Houdt er wel rekening mee dat na zoldervloerisolatie de ruimte niet meer als verblijfsruimte gebruikt kan worden.

5.  Isoleren beglazing
Dubbel glas en hoog rendementsglas isoleren beter dan enkel glas en het biedt meer voordelen. Zo geeft het meer comfort, een betere geluidsisolatie en een grotere inbraakveiligheid dan enkel glas. Door deze isolatie kunt u flink besparen op de stookkosten. Er zijn verschillende soorten isolerend glas, met verschillende isolatiewaarden. De beste optie is per woning verschillend. Lees meer op Milieu Centraal.

6. Kierdichting verbetering 
Om warmte beter te behouden in huis is het dichten van naden en kieren de oplossing. Hierdoor gaat minder warmte verloren en wordt tochten tegen gegaan. Het dichtmaken van naden en kieren kan 80 m3 gasbesparing opleveren. Kieren en naden vindt u vaak tussen kozijnen en muren of tussen de gevel en het dak. Dus wanneer u uw dak en/of gevel gaat isoleren, vergeet dan de naden en kieren niet. Lees meer op Milieu Centraal.

7. Mechanische afzuiging
Goede isolatie levert een comfortabele woning op, maar voldoende ventilatie is belangrijk voor uw gezondheid. Luchtverversing zorgt namelijk voor de afvoer van vocht en vuil. Een mechanisch afzuigsysteem voert alleen actief lucht af naar buiten. De luchtaanvoer gebeurt passief via ventilatieroosters of klepramen.

Een speciale ventilatormotor zuigt bij mechanische ventilatie via luchtkanalen en ventilatieroosters lucht weg uit de keuken, de badkamer en het toilet. De hoeveelheid lucht die wordt afgevoerd is te regelen met een regelknop. Lees meer over het mechanisch afzuigsysteem op Milieu Centraal.

8. Gebalanceerde ventilatie
Goede isolatie levert een comfortabele woning op, maar voldoende ventilatie is belangrijk voor uw gezondheid. Door middel van gebalanceerde ventilatie wordt de lucht automatisch afgevoerd en aangevoerd. Eer zijn diverse balansventilatiesystemen. Zo is er een systeem met een warmte-terugwin-unit (wtw), hierbij wordt de warmte uit de afgevoerde lucht gebruikt om de ingevoerde lucht van buiten te verwarmen. Hierdoor bespaart u weer op de stookkosten. Lees meer over gebalanceerde ventilatie op Milieu Centraal.

9. HR-combiketel
U kunt veel stookkosten besparen door de aanschaf van een nieuwe CV-ketel. Ongeveer de helft van uw energieverbruik gaat op aan verwarming. Door een nieuwe en zuinige ketel bespaart een snel door lagere stookkosten. Met een hr-107 combiketel kan uw gasverbruik flink dalen.

Er bestaan 3 verschillende types CV-ketels, onderverdeeld naar rendement:

  • Conventionele CV-ketel heeft een rendement 70% tot 80%. Dus 20% - 30% gaat verloren via de schoorsteen.
  • Vr-ketel (verbeterd rendement) met een rendement tussen 75% tot 80%.
  • Hr-ketel (hoog rendement) met een rendement van 100% tot 107%.


Lees meer over HR-combiketels op Milieu Centraal.

10. Elektrische warmtepomp
Een warmtepomp is energiezuiniger dan een gasgestookte hr-ketel en heeft to 40% meer rendement. Een warmtepomp gebruikt namelijk warmte uit de bodem, water of lucht om uw woning te verwarmen. Dit gebeurt met behulp van een warmtewisselaar: die verzamelt de warmte en geeft deze af aan waterleidingen van het verwarmingssysteem. Een elektrische warmtepomp als verwarmingssysteem is zeer betrouwbaar. De installatie gaat minstens net zo lang mee als een cv-ketel (15 jaar) en heeft minder onderhoud nodig. Daarnaast kan een warmtepomp in de zomer ook uw woning koelen. Een zeer duurzame oplossing, omdat deze energiebronnen onbeperkt aanwezig zijn. Lees meer over warmtepompen op Milieu Centraal. 

11. Individuele bemetering
Wanneer u gebruik maakt van collectieve verwarming of stadsverwarming wordt uw woning bediend door een centrale stookinstallatie. Wanneer er een individueel meetsysteem wordt toegepast levert dit een besparing op van ruim 20%. Dit komt omdat u zorgvuldiger gaat stoken. U betaalt alleen nog voor uw eigen energiegebruik.

12. Buisisolatie verwarming
Veel energie gaat verloren doordat leidingen niet goed geïsoleerd zijn. Elk huis heeft verschillende ruimtes die niet verwarmd worden. Dit kan bijvoorbeeld uw garage, zolder of kruipruimte zijn. Hier bevinden zich wel buizen van uw verwarming die warmte afgeven. Wanneer deze leidingen van buitenaf geïsoleerd worden voorkomt u dat er warmte verloren gaat. Isolatie van deze buizen levert u direct energiebesparing op.

13. Beperkte leiding lengte
Wanneer u het verwarmingstoestel verplaatst om de afstand met de radiotoren, die de grootste warmtevraag hebben, zo kort mogelijk maakt wordt de kans op energieverlies uit de leiding verkleind.

14. Thermostaatkranen
Met thermostatische radiatorkranen regelt u per kamer de temperatuur. U kunt ze gebruiken op alle radiatoren behalve in de kamer waar de klok- of kamerthermostaat hangt. Er zijn ook radiatorkranen met een ingebouwde klokthermostaat. Doordat u elke kamer niet meer verwarmt dan u nodig heeft, helpen thermostatische kranen besparen op uw stookkosten.

Bij een gemiddeld gasverbruik (1.200 m3 gas per jaar voor verwarming), besparen thermostatische radiatorkranen u ongeveer 40 m3 gas. Thermostaatkranen zijn te koop vanaf €10,- dat is € 5,-  duurder dan een standaardkraan. Die investering verdient u dus binnen twee jaar terug. Bij een nieuwe installatie met thermostaatkranen zijn de kosten al binnen een jaar terugverdiend. Lees meer over thermostaatkranen op Milieu Centraal.

15. Doorstroomapparaat
Door warm tapwater te produceren met doorstroomapparatuur in plaats van met een boiler, kan energie bespaard worden. Een doorstroomapparaat houdt namelijk geen voorraad warmwater aan. Hierdoor heeft doorstroomapparatuur een hoger rendement (ongeveer 60%) dan een boiler. Er kan tot 300 m3 gas, ofwel € 134 bespaard worden per jaar ten opzichte van een conventionele boiler. 

16. Warmtepompboiler
Een warmtepomp gebruikt warmte uit de bodem of lucht om water in een voorraadvat op te warmen, meestal met hulp van een elektrische pomp. Een waterpompboiler wordt gebruikt om warm tapwater te leveren en heeft dus een zelfde functie als een cv-ketel of zonneboiler. Groot voordeel is dat het tapcomfort toeneemt, omdat er veel meer en sneller warmwater beschikbaar is, in vergelijking met een keukengeiser. Een zeer duurzame oplossing, omdat deze energiebronnen onbeperkt aanwezig zijn. Lees meer over warmtepompen op Milieu Centraal.

17. Leidingisolatie tapwater
Veel energie gaat verloren doordat leidingen niet goed geïsoleerd zijn. Elk huis heeft verschillende ruimtes die niet verwarmd worden. Dit kan bijvoorbeeld uw garage, zolder of kruipruimte zijn. Hier bevinden zich wel leidingen van uw tapwater die warmte afgeven. Wanneer deze leidingen van buitenaf geïsoleerd worden voorkomt u dat er warmte verloren gaat. Isolatie van deze leidingen levert u direct energiebesparing op.

18. Waterbesparende douche
Een waterbesparende douche laat minder water door dan een normale. De spaardouche geeft dezelfde ervaring als een gewone douche, vanwege het goede ontwerp. Sommige types spaarkoppen verdelen het water in fijne druppels, zodat het lijkt alsof er evenveel water uit de douche komt. De meest besparende douchekop (klasse Z) laat 4 tot 7 liter per minuut door. Met een normale douche stroomt er gemiddeld 10 liter per minuut uit de douche. Lees meer op Milieu Centraal.

19. Zonneboilercombi
Water verwarmen met een zonneboiler bespaart bijna de helft van de energie(kosten). Een zonneboilercombi verwarmt ook nog eens uw woning. De zonnecollector op uw dak haalt warmte uit zonlicht en verwarmt daarmee uw kraanwater en uw woning. Als de zonneboilercombi onvoldoende warm water levert, springt een geïntegreerde CV-brander automatisch bij. De zonneboilercombi bespaart nog een 5% meer energie dan een gewone zonneboiler. De installatie werkt het best als warmte in huis wordt verspreid via vloer- en wandverwarming. Lees meer op Milieu Centraal. 

20. PV-cellen
Met zonnepanelen kunt u een deel van de energiebehoefte van uw huishouden voorzien. Nederlands zonlicht is prima om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Aan een zonnepaneel alleen heeft u niet. De toebehoren zoals, omvormers en kabels zijn noodzakelijk. Een compleet systeem wordt een PV-systeem genoemd. Voor het opwekken van stroom is niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Een zonnesysteem met een vermogen 1000 watt-piek bespaart u ongeveer € 155 tot € 200 per jaar. Lees meer over PV-cellen op Milieu Centraal.

Neem contact met ons op

Telefoonnummer:
088 - 11 30 777
(ma t/m vr van 8:30 t/m 17:00)

E-mailadres:
info@energielokettubbergen.nl info@energieloketdinkelland.nl